نان خشك صنعتی راه حلی برای كاهش ضایعات نان
میزان ضایعات نان در كشور ما بسیار زیاد است که به ماهیت آنها بر می گردد.
نانهای مصرفی ما از نوع گرم هستند كه باید به صورت تازه مصرف شوند. متأسفانه این نوع نانهای تازه ضایعات زیادی دارند. در این راستا استفاده از نانهای خشك صنعتی كه محدودیت تازهخوری ندارند و قابلیت ماندگاری بالایی نیز دارند، به جای استفاده از نانهای تازه، برای به حداقل رساندن ضایعات نان الزامی به نظر می رسد.
در راستای فرهنگ سازی، استفاده از نانهای صنعتی كه كیفیت بالایی دارند و از قدرت ماندگاری بیشتری نیز بهره مند هستند، آشنایی با نان مسطح خشك كه نوعی نان صنعتی است، می تواند در اصلاح الگوی مصرف مفید باشد.
نان مسطح خشك، به نانی گفته می شود كه از آرد ، آب ، نمك ، خمیرمایه (مخمر) ساكاروماسید سردیسیه، روغن و شكر طی فرآیند پخت تهیه می شود. طول این نانها ۳۶ سانتی متر و عرض آن ۲۲ سانتی متر و ضخامت آن ۲تا ۵/۲ سانتیمتر است.
این نان در فر تونلی شکل تحت تاثیر حرارت غیرمستقیم و با حداقل سوخت تولید می شود؛ یعنی شعله با خمیر در حال پخت تماس ندارد كه از مزایای آن، حذف مضرات ناشی از نشست مواد حاصل از احتراق ناقص سوختهای فسیلی در نان تولیدی است. همچنین پخت نان در مدت طولانی باعث می شود فعل و انفعالات لازم به طور كامل در خمیر انجام شده و بافت نان مناسب گردد.
نان خشك صنعتی در دمای زیاد تولید شده و طی فرایند پخت درون فر، آب زیادی از سطح نان تبخیر و در واقع نان خشك تولید می شود.
طریقه مصرف
طریقه مصرف هم بسیار ساده است: با زدن کمی آب به نان و قرار دادن آن در سفره پارچهای، ظرف مدت ۱۰دقیقه نان نرم شده و آماده مصرف می شود.
البته ذائقهها متفاوت است و بعضی ها این نان را به همان صورت خشك مصرف می كنند.
مزایای نانهای خشك صنعتی
پس از خروج نان خشك از فر، زمانی را برای خنك كردن تدریجی آن توسط فنهای روی نوار متحرك در نظر می گیرند تا نان بیات نشود و قدرت ماندگاری بیشتری به دست آورد. روی خمیر این نانها تخمیر اولیه و ثانویه صورت می گیرد كه باعث می شود كلیه گازهای مفید، ویتامینها و مواد اصلی گندم را تا پخت نهایی نان، در خود محفوظ نگه دارد.
این نوع نان صنعتی به علت پخت غیرمستقیم و عمل آوری صحیح آن، با دستگاه گوارش انسان همخوانی دارد.
مهم ترین مزیت این نانهای خشك قابلیت ماندگاری بالای آن تا ۴ ماه است، بدون اینكه تغییری در طعم، بو و خواص ظاهری نان صورت گیرد و این خود مهم ترین عامل برای كاهش ضایعات نان است.
نانهای خشك درصد رطوبت بسیار پایینی دارند و در نتیجه دچار آلودگی میكروبی نمی شوند. مهم ترین عامل فساد نانها، كپكها هستند. ضایعات تولید نان از هنگام برداشت غلات تا تولید و پخش در ایران، ۳۰ درصد تخمین زده می شوند و نصف این ضایعات مربوط به آلودگی كپكهاست. نان كپك زده موجب بیمار شدن دام و طیور و آلوده شدن شیر و گوشت و نهایتاً بیمار شدن انسانها می شود.
نكته دیگر این كه با یك درصد جلوگیری از ضایعات آرد و نان، بالغ بر ۱۰میلیارد تومان صرفهجویی صورت می گیرد و با توجه به اینكه امروزه ضایعات نان یكی از معضلات صنعت نان است، این نوع نانهای خشك به علت قابلیت ماندگاری بالا اصلاً ضایعات ندارند، حتی خردههای این نوع نان را می توان در غذاهایی نظیر كتلت مورد استفاده قرار داد.
یكی دیگر از مزایای نانهای خشك استفاده از خمیرمایه (مخمر) به عنوان عامل تخمیر است كه ضررهای مربوط به جوش شیرین را ندارد، بلكه دارای فواید خمیر مایه نیز هست.
انواع نانهای خشك رژیمی
نان خشك رژیمی شوید: در تهیه این نوع نانها می توان از سبزیجات استفاده كرد و از خواص درمانی آنها بهره جست. یکی از این سبزیجات، شوید است.
شوید دارای ویتامین C و نیز تقویتكننده معده است، سنگ كلیه و مثانه را خرد می كند و مسكن دل درد است و مانع فساد غذا در معده است و عامل كاهشدهنده چربی خون بوده و در نتیجه مصرف آن به بیماران مبتلا به چربی خون توصیه می شود.
نان خشك رژیمی زیره ای: در ساختار این نوع نانهای خشك از زیره استفاده شده است. زیره خاصیت ضدعفونیكنندگی دارد، ورم طحال و اسهال را معالجه می كند، ضد نفخ و مقوی معده ، روده و كبد است. استفاده از این نان عمل هضم غذا را تسهیل می كند و برای تقویت معده بسیار مناسب است و در نتیجه مصرف آن به بیماران گوارشی توصیه می شود.
مصرف ۱۰۰ گرم از این نان حدود ۳۰۰كیلو كالری انرژی، ۷ تا ۸ گرم پروتئین و ۱ تا ۳ گرم لیپید، ۵۰ گرم كربوهیدرات و ۲ گرم فیبر مورد نیاز بدن انسان را تأمین می کند.
مشخصات نان خوب
از دید مصرف كنندگان، یك نان خوب نانی است كه خوش عطر و طعم و تازه باشد؛ خوب تخمیر شده باشد و از جوش شیرین یا سایر مواد مضر در آن استفاده نشده باشد؛ در محیطی پاكیزه و با شرایط بهداشتی تهیه شده باشد؛ ارزش تغذیهای كاملی داشته باشد؛ دورریز نداشته باشد و گران نباشد.
شاید نگاه مصرفكننده معمولی تصحیح وضعیت موجود نانواییهای سنتی و تبدیل آنها به یك محل تمیز با كارگران آموزش دیده باشد، ولی مصرفكنندگان نمیدانند دولت برای همین نانی كه در نانواییهای غیربهداشتی فعلی تولید میشود، مبالغ هنگفتی یارانه میدهد و آردی را كه حدودا كیلویی ۲۸۰۰ ریال برای خودش قیمت دارد، كیلویی ۷۵ ریال به نانوایی میدهد.
این یارانه نتوانسته است قیمت نان را پایین نگه دارد، چون مزد كارگر و هزینههای دیگر جانبی با توجه به تورم، افزایش چشمگیری داشته است. هزینه تولید نان در نانواییهای سنتی هم مقرون به صرفه نیست. به هر حال بهدلیل اینكه قیمت فروش نان از طرف دولت ثابت نگه داشته شده و دستمزدها و هزینههای جانبی تولید نان بالا رفته است، نانواییها ناچار به یافتن راههایی دیگر برای كسب درآمد شدهاند.
به این ترتیب، نانواییها ناراضی هستند و هیچ تلاشی برای ارتقای كیفی انجام نمیدهند و نارضایتی خود را با ارائه خدمات نامناسبتر به مشتری، نشان میدهند.
بنابراین مصرفكنندگان نان سنتی باید بدانند تنها زمانی مشكل نانهای سنتی ما كه بسیار مورد پسند سلیقه همگان هستند حل خواهد شد كه نانواییهای سنتی ما از بند قیمت گذاریهای غیرواقعی رها شوند، آرد را به قیمت بخرند و در شرایط كاملاً بهداشتی و در رقابتی سازنده از نظر كیفی اقدام به تولید كنند.
تنها در این صورت است كه كیفیت تولید، نقش خود را ایفا خواهد كرد و البته نان گرانتر به دست مشتری خواهد رسید. دولت هم بهتر است این یارانه را كه ناعادلانه بین غنی و فقیر توزیع میكند، صرف بهبود وضع افراد و حمایت خانوادههایی كند كه واقعاً نیازمندند و البته با روشهای علمی قابل شناسایی هستند.
در مقابل این راهكار، نان صنعتی نیز در كنار نان سنتی باید با قیمت ارزان تر و كیفیت مناسب در دسترس باشد و مصرفكننده حق انتخاب داشته باشد.
نان صنعتی یا ماشینی خوب؟
نان ماشینی یا صنعتی كه در حال حاضر دولت و وزارت بازرگانی از آن حمایت میكنند، باید از ویژگیهایی برخوردار باشد كه اطمینان داریم مسئولین نیز به آن معتقدند. نانهای جدید صنعتی باید در مقیاس انبوه و با ماشینهای مدرن و در شرایط كاملاً بهداشتی تهیه شوند و تلاش تولیدكنندگان باید این باشد كه تنوع را در تولید نان نیمه حجیم و مسطح كه قطعاً بیشتر مشتری خواهد داشت، رعایت كنند.
این نانها كاملاً از خمیر ورآمده و تخمیر شده تولید میشوند و در جذب املاح دو ظرفیتی مشكلی بهوجود نخواهند آورد. همچنین این نانها به راحتی میتوانند با سبوس، آرد جو، آرد سویا و ریز مغذیهایی كه كمبود آنها در كشور وجود دارد، مثل آهن، روی، ویتامینهای گروه ب و كلسیم غنی شوند.
بنابراین گروههای خاص، بیماران و افراد دچار كمبود بعضی از ریز مغذیها، میتوانند نان مورد نیازشان را راحتتر تهیه كنند. به این ترتیب، مردم وقت خود را برای خرید از دست نمیدهند و میتوانند از نزدیكترین مغازه یا سوپر نزدیك به منزل آن را تهیه كنند. با توجه به حجم بالای تولید، حتی اگر دولت یارانهای برای این نوع نان نپردازد، قیمت هم چندان افزایشی نخواهد داشت.
البته دستیابی به چنین نانی به عوامل متعددی بستگی دارد: اول اینكه برنامه آموزشی و فرهنگسازی برای معرفی این نوع نان تهیه و اجرا گردد. در این برنامه ایجاد یك مسئولیت همگانی در زمینه حمایت از سرمایه ملی، احترام به نان و به بركت خدا و همچنین اختصاص یارانه ی نان برای رفاه خانوارهای واقعاً نیازمند باید مد نظر قرار گیرد و حمایت توده مردم برای استقبال از این نوع نان با توجه به ویژگیهای تغذیهای و تنوع آن جلب گردد.
نكته مهمتر اینكه توجه به تولید نانهای صنعتی با تولید انبوه در كشور نباید موجب حذف نانهای سنتی یا بیتوجهی به این نانها گردد. نانهای سنتی ما ایرانیان در فرهنگ تغذیهای ما ریشه دارد و بهتر است تولید نانهای سنتی خصوصاً نان سنگك، بربری و تافتون حمایت شود تا در شرایط كاملاً بهداشتی و صحیح و با حضور كارگران دوره دیده و محیط كار پاكیزه چهره جدیدی پیدا كنند.
حتی میتوان با ایجاد واحدهای نمونه محاسبه كرد در صورتیكه آرد با قیمت ۴۵۰ ریال و حتی قیمت آزاد در اختیار آنان قرار گیرد، قیمت واقعی نان چقدر خواهد شد. در حال حاضر نانهای سنگك در بعضی از سوپرها در بسته بندی پلاستیكی با قیمت ۴۰۰ تومان به فروش میرسد كه بسته بندی حاوی یك نان كامل هم نیست و تقریبا یك چهارم آنرا برداشتهاند.
بنابراین با سه عدد نان ۴ بسته تهیه كرده و به فروش میرسانند كه قیمت آن تقریبا بیش از ۵۰۰ تومان میشود. حتی در بعضی دیگر از نانواییها كه تلفنی سفارش قبول میكنند، نان را هر عدد ۵۰۰ تومان عرضه میكنند. بنابراین توجه به چگونگی توزیع نان های سنتی و نظارت بر آنها نیز از اهمیت ویژه برخوردار است.
یارانه برای بهبود زندگی نیازمندان واقعی
در مورد هدفمند كردن یارانه ی مواد غذایی در سال ۱۳۸۱، پیشنهاد ایجاد سامانه اطلاعاتی و نقشه برداری آسیب پذیری و ناامنی تغذیهای در ایران به نام سامانه اطلاعاتی نانت (نقشه آسیب پذیری و ناامنی تغذیه ای) ایران به مقامات وزارت بهداشت و اعضای محترم كمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ارائه گردید.
بستر اصلی این سامانه سیستم اطلاعات جغرافیایی موجود در كشور است و با توجه به تجربههای جهانی میتوان با تطبیق آمارهایی كه توسط وزارتخانههای مختلف جمع آوری میشود كه شامل میزان بارندگی، میزان كشت و محصولات كشاورزی، آمار بیماریها و مرگ خصوصا مرگ و میر مادران و كودكان و سایر آمارهای موجود است، مناطق محروم را سریعا شناسایی كرد و برنامههای حمایتی خاصی را برای آنان برقرار كرد.
برای اجرایی كردن این سامانه حتی عدهای از كارشناسان متولی در بخشهای مختلف از طرف دفتر بهبود تغذیه در معاونت سلامت وزارت بهداشت در سال ۱۳۸۲ به دوره هایی خارج از كشور فرستاده شدند و آنها نیز بعد از برگشت، تلاشهای زیادی برای اجرایی كردن آن انجام دادند كه متأسفانه با تغییرات متعدد در دولت این سامانه تا كنون شكل نگرفته است.
با ایجاد این سامانه میتوان نیازمندان واقعی را در كشور شناسایی و یارانهها را همراه با برنامههای توانمندسازی به آنان اختصاص داد.
دكتر ربابه شیخ الاسلام- متخصص اپیدمیولوژی تغذیه
مدیر مؤسسه تغذیه، سلامت و توسعه
ارزش غذایی نان
با توجه به ویژگی های منطقه ای، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی کشور ما، غلات به ویژه نان از منابع اصلی الگوی غذایی روزانه ی جامعه ی ایرانی است و بخش عمدهای از نیازهای انرژی و پروتئین بدن را تأمین می کند، طوری که روزانه حدود ۵۰- ۴۰ درصد انرژی دریافتی و ۴۵ درصد پروتئین مصرفی از طریق نان تأمین می شود.
لذا به دلیل اهمیت غلات در الگوی غذایی روزانه، این گروه غذایی به عنوان غذای پایه شناخته شده است.
به علاوه میزان دریافت ویتامینB1(تیامین )، آهن و کلسیم از نان قابل توجه بوده و سهم عمدهای در تامین نیاز روزانه را به خود اختصاص می دهد.
متوسط مصرف نان در ایران
طبق نتایج بررسی های انجام شده در ایران، متوسط مصرف نان حدود ۴۱۰ گرم در روز برای هر فرد است و با توجه به این که هر ۱۰۰ گرم نان ۲۷۴ کالری انرژی تولید می کند، می توان گفت هر فردی روزانه حدود ۱۱۰۰ کالری انرژی از طریق نان دریافت می کند.
از آنجا که هر یک از مواد غذایی از نظر میزان انرژی، مقدار و نوع مواد مغذی با یکدیگر تفاوت بسیار زیادی دارند و فرایند مواد غذایی خود موجب تغییرات قابل توجهی در میزان و ترکیبات آنها می شود، لذا تامین نیاز تغذیه ای روزانه ی هر فرد تنها از طریق یک منبع غذایی، صحیح نبوده و باید از منابع غذایی مختلف استفاده شود.
البته تنها در ۶ ماه اول زندگی، نوزاد نیاز تغذیه ای خود را به طور عمده از شیر مادر تامین می کند.
نان در مقایسه با گوشت یا شیر، منبع فشرده تری از انرژی است. مفهوم این عبارت آن است که هر ۱۰۰گرم نان ۲۴۷ کیلو کالری انرژی تولید می کند. در حالی که برای تامین این مقدار انرژی از طریق گوشت، باید ۱۹۰ گرم گوشت (تقریباً ۲ برابر) و ۳۷۰ میلی لیتر شیر (حدود ۴ برابر) مصرف شود.
میزان مواد مغذی در ۱۰۰ کالری را دانسیته یا چگالی مواد مغذی (NUTRIENT DENSITY) می نامند. به منظور درک بهتر این مفهوم به مثال زیر توجه کنید.
مثلا یک فرد بزرگسال با مصرف روزانه ی ۳۰۰ گرم نان می تواند نصف پروتئین، بیش از ۶۰ درصد تیامین و نیاسین، ۴۰ درصد کلسیم و۸۰ درصد آهن مورد نیاز روزانه ی خود را تامین کند. در حالی که همین فرد با مصرف روزانه ی ۳۰۰ گرم سیب زمینی می تواند حدود ۲۰ درصد پروتئین، ۳۰- ۲۰ درصد تیامین و نیاسین(B3) و تنها ۶ درصد کلسیم و آهن مورد نیاز روزانه ی خود را فراهم کند.
بدین ترتیب با توجه به دانسیته ی مواد مغذی نان و دریافت روزانه ی آن از طریق الگوی غذایی، می تواند به عنوان یک ماده ی غذایی مغذی محسوب شود.
ریزمغذی ها ی موجود در نان
همان طور که اشاره شد، میزان دریافت برخی از ریزمغذی ها نظیر: روی، تیامین، آهن، و کلسیم از نان قابل توجه است، اما به دلیل بالا بودن درجه ی استخراج و میزان فیبر در نان های ایرانی، قابلیت دسترسی عناصر مذکور به ویژه آهن و روی زیر سوال می رود.
هر چه درجه ی استخراج آرد بالاتر باشد، میزان سبوس و مواد مغذی موجود در آرد نظیر کلسیم، آهن و روی در آن بیشتر است. از طرف دیگر میزان عوامل مداخله گر در جذب این عناصر مثل فیتات، فیبر و اسید فیتیک بیشتر می شود. در نتیجه، با وجود بالا بودن میزان مواد مغذی در آرد با درجه ی استخراج بالا، قابلیت دسترسی این مواد به دلیل حضور عوامل مداخله گر کاهش می یابد.
درجه ی استخراج آرد، تخمیر و پخت (درجه ی حرارت و زمان پخت) نان بر روی قابلیت دسترسی عناصر، به ویژه آهن، کلسیم و روی موثر است. از این رو به منظور افزایش ارزش تغذیه ای و بهبود کیفیت خوراکی نان، تخمیر کامل با روشهای مناسب سنتی و صنعتی در فرایند تولید نان توصیه می شود.
نان روستایی به دلیل دارا بودن درجه ی استخراج بالا، دارای بالاترین مقدار روی یعنی ۲/۱۷ میلی گرم روی در ۱۰۰گرم است، اما نان بربری به دلیل دارا بودن پایین ترین درجه ی استخراج آرد، حاوی مقدار کمتری روی یعنی ۳/۷ میلی گرم روی در ۱۰۰ گرم است.
همچنین میزان فیبر و فیتات در نانهای روستایی بالاترین مقدار و در نان بربری کمترین مقدار است؛ لذا برای کاهش میزان اسید فیتیک در نان و بهبود قابلیت دسترسی املاح آن به ویژه آهن و روی، انجام عمل تخمیر ضروری است.
تأثیر تخمیر بر کاهش میزان اسید فیتیک در نانهای ایرانی مطالعه شده است. این کاهش در نان سنگک برای ۲ساعت تخمیر حدود ۴۴ درصد و برای نان تافتون به مدت یک ساعت حدود ۲۹ درصد گزارش شده است. بنابراین به دنبال انجام عمل تخمیر در نان و کاهش میزان فیتات موجود در آن، جذب عناصری چون کلسیم، آهن و روی بهبود می یابد.
در مجموع می توان گفت: درجه ی استخراج آرد، تخمیر و پخت (درجه ی حرارت و زمان پخت) بر روی قابلیت دسترسی عناصر، به ویژه آهن، کلسیم و روی موثر است. از این رو به منظور افزایش ارزش تغذیه ای و بهبود کیفیت خوراکی نان، تخمیر کامل با روشهای مناسب سنتی و صنعتی در فرایند تولید نان توصیه می شود.
از طرف دیگر می توان برای تامین نیازمندیهای ریز مغذی ها، از نان به عنوان یک ماده ی غذایی مناسب جهت افزودن مواد مغذی ضروری به آن استفاده کرد. به عبارتی می توان نان را غنی کرد، مشروط بر آن که نان غنی شده به مصرف خوراکی گروههای مورد نظر یا گروه هدف برسد و افزودن این مواد هیچگونه تأثیر نامطلوبی در ویژگی حیاتی و اساسی نان ایجاد نکند.
آزاده امینپور(انستیتو تحقیقات تغذیه)و نسترن شریعت زاده
جوانه گندم:
شرکت نان کارآفرینان پارس تولید کننده متنوع ترین نان های رژیمی و طعم دار بر اساس توصیه های سازمان بهداشت و درمان توانسته است نان خشک با آرد جوانه گندم تولید کند.
باتوجه به اینکه خوردن آرد جونه گندم به تنهایی نسبت به سایر غلات ها سخت تر است ما توانستیم محصولی تولید کنیم که ۴۰% آن آرد جوانه گندم باشد. جوانه گندم جز آن دسته از مواد غذایی است که خانوارها به میزان کافی از آن استفاده نمیکنند این در حالیست که جوانه گندم سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی ضروری مانند ویتامینA می باشد.
ویتامین A موجود در جوانه گندم باعث افزایش قوه بینایی ، سرعت رشد کودکان ، شادابی پوست و سلامتی ریه و گلو می شود.
از دیگر خواص این محصول این است که آرد جوانه گندم یک مکمل غذایی پر ارزش و سرشار از ویتامین E و ویتامین های گروه B است. ویتامین E امروزه به عنوان معجزه گر و اکسیر جوانی معرفی می شود. سلنیوم و منیزیم موجود در جوانه گندم در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان های شناخته شده است.
به اعتقاد برخی از محققان پوست و مو جوانه گندم در درمان ریزی موی سر و رفع شوره سر و انواع جوش صورت و ناراحتی پوستی موثر است .
لازم بذکر است اگه میخواهید لاغر شوید نان جوانه گندم را همراه با ماست ۱۰ دقیقه قبل از غذا میل کنید. همچنین اگر میخاهید چاق شوید آن را ۱۰ دقیقه بعد از غذا صرف کنید.
شرکت کارآفرینان پارس توانسته محصولی تولید کند که در آن فقط از آرد جو خالص استفاده شود و هیچگونه آرد یا سبوس به غیر از آرد جو در آن استفاده نشود. این محصول از نمک بسیار کمی برخوردار است و برای افرادی که دچار قند و دیابت هستند توصیه می شود.
این محصول نسبت به سایر نان ها از تردی و نازکی بالایی برخورد است که سطح آن با شوید تزئین شده و طعم دلپذیری به نان خشک میدهد.
نان جو رژیمی دارای فیبر طبیعی بالایی می باشد که بیشتر برای بیماری های گوارشی مناسب است. این نوع نان خشک از مواد تشکیل دهنده کامل یعنی آرد جو و آرد گندم بدون سبوس گیری و تجزیه ، بطور کامل آسیاب شده و بصورت آرد کاملا مرغوب به دست ما میرسد که پس از آن طی فرایند تولید با دستگاه های استاندارد و محیط کاملا بهداشتی بسته بندی و به بازار عرضه می گردد.
از دیگر خواص این محصول میتوان به کم بودن قند آن اشاره کرد که طی آزمایشات متعدد و نظر کارشناسان فنی قند نان سفید ۲ برابر نان سبوس دار می باشد در حالیکه فیبر نان سبوس دار (بخصوص نان جو) ۳ برابر و املاح آن ۲ برابر بیشتر از نان سفید میباشد. این فیبر غذایی نه تنها باعث رسوب زدایی پرزهای روده و معده میگردد بلکه مانع لانه گزینی مواد سرطان زا در پرزهای معده می شود.
این محصول از آرد گندم کامل و سبوس خوراکی تشکیل شده است که پس از فرایند تخمیر به مرحله تولید در دستگاههای حرارت غیرمستقیم و استاندارد می رسد. طعم و شکل ظاهری این نان خشک از ویژگی هایست که باعث شده این نان نسبت به سایر نان ها متمایز باشد.
از خواص این محصول میتوان به داشتن فیبر بالای آن اشاره نمود که برای افراد کم تحرک ، کارمندان و افرادی که دچار چاقی هستند توصیه میشود. این نان خشک با کنجد و زیره و شنبلیله تزئین شده است که طعم مطلوبی به نان بدهد.
زیره: برای دفع گاز معده و روده. درمان مشکلات مثانه و کلیه ها
کنجد: برای کاهش کلسترول خون در بدن و حفاظت سلول های کبدی در مقابل اسیدهای اکسیداتیو
درکل منبع بسیار خوبی از مس ، کلسیم ، منیزیم و روی می باشد که نیاز بدن را تامین میکند.